• Home
  • /
  • Nyheter
  • /
  • Estelle – en ny prinsesslik pelargon
Estelle

Estelle – en ny prinsesslik pelargon

I vår lanserar Hörnhems i Kristianstad den ljuvliga pelargonen Estelle. Trädgårdsmästare Anna Unné arbetar på Hörnhems och berättar om sorten för Blomsterfrämjandets läsare. Anna är själv oerhört förtjust i sorten och hon tror att den kommer att bli en favorit hos svenska folket.

Trädgårdsmästare Anna Unné tycker att pelargonen Estelle är en ovanligt trevlig nyhet. Foto: Hörnhems

Kan du berätta om bakgrunden till Estelle?

Det tar flera år att få fram en ny pelargon. Det sker ett gediget arbete av förädlare som korsar, odlar fram och värderar som resulterar i de moderna pelargonsorter som vi har idag. Pelargonen Estelle har funnits i flera år, men för att vara säker på att den är frisk, bra att odla för trädgårdsmästaren och inte minst att den är fin hemma i trädgården hela sommaren, kommer sorten ut på marknaden först nu. Estelle är en pelargon som har klarat sig genom nålsögat, vilket är få pelargoner förunnat.

Hur har pelargonen fått sitt namn?

Pelargonen är en tålig och uthållig prinsessa i våra hjärtan. En växt som man för med sig i generationer. Denna unika pelargon har en färg som för tankarna till den efterlängtade våren och äppelblomningen eller om man hellre vill, lingon och mjölk. Redan vid första anblicken gör den något med sinnet och att välja ett namn som också för tankarna vidare gör att namnet Estelle föll sig naturligt. Vi kontaktade kungahuset som gav sitt bifall. Så därför döpte vi henne till Estelle, som vår prinsessa!

Blommorna på Estelle har ljuvt rosa kronblad och ett mörkare öga. Foto: Erika Wallin

Hur sköter jag bäst pelargonen Estelle?

Pelargonen Estelle är fin på fönsterbrädan eller en annan ljus plats inomhus, men trivs allra bäst ute när risken för frost är över. Även ute mår pelargonen bäst av en ljus och solig placering. Pelargonen kan gärna planteras om när den har köpts hem och vattnas med en svag näringslösning vid varje vattning. Låt pelargonen torka upp mellan vattningarna.

Läs mer om olika pelargoner här

Var kan jag köpa sorten?

Några svenska trädgårdsmästare odlar pelargonen Estelle och sorten finns i svenska garden centers och blomsterbutiker från mitten av mars 2021.