Amaryllisens dag 19 november

Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så sagolikt vacker. Den har attityd och skapar stämning samtidigt som den är busenkel att lyckas med.  Amaryllisens dag firas den 19 november och nu är det en perfekt tid att köpa hem amaryllisar i kruka från affären få att få dem i blom lagom till jul.

Skötsel

Vattna amaryllis sparsamt för att få bäst resultat. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går det att driva den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

Tips

  • Amaryllis fungerar lika bra oavsett om den står i kruka eller används som snittblomma.
  • Ibland blir amaryllisstänglarna väldigt långa vilket gör att hela blomman lätt välter. Använd då istället blommorna som snitt. Placera dem i en vacker vas, ensamma eller tillsammans med andra snittblommor. Mycket tjusigt är det att hänga amaryllisar upp och ner, i ett fönster, över matbordet eller kanske i ljuskronan. Fyll amaryllisstjälken med vatten, då håller sig blommorna fräscha länge.
  • Vill du ha amaryllis i kruka är tunga krukor att föredra, då de inte välter lika lätt. Det finns också olika typer av stöd som håller blommorna uppe. Grenar från trädgården eller skogen ger också utmärkt stadga.
  • Placera flera olika amaryllisar på rad eller i en grupp. Det gör inget om de har kommit olika långt i sin blomning, det är vackert att avnjuta såväl blomning som knoppstadium. Placera gärna tillsammans med några vackra ljus.
  • Låt löken stå i en amarylllisvas av glas så att de vackra rötterna syns, men undvik för mycket vatten som kan göra att löken ruttnar.
  • Lägg amaryllisar direkt på en bricka på bordet.  Linda in löken i mossa och snurra fast mossan med en fin silvertråd och håll den fuktig genom att duscha den lätt. Eftersom amaryllisblomman strävar mot ljuset kommer blomman att resa sig och det ser väldigt festligt ut!
  • En bricka är alltid rätt och försedd med några olika amaryllisar helt bedårande. Speciellt i hem som saknar fönsterbrädor är brickor mycket praktiska att använda, på sidebord, matbord eller som ett eget litet brickbord vid fönstret.
  • Blanda gärna amaryllis med andra julblommor som hyacinter, azaleor och julstjärnor. Amaryllis och hortensia är en oväntat vacker kombination på hösten. Amaryllis som blommar till nyår eller i början av januari är fina att kombinera med tulpaner.
Amaryllis Gustavslund
Amaryllis på Vallåkra
Amaryllis
Amaryllis
Amaryllisflicka
Amaryllis
Amaryllis i fönstret
Amaryllis på Vallåkra
Amaryllis rosa vit

Foto: Blomsterfrämjandet/Gustavslunds Handelsträdgård, Lina Arvidsson & Lena Granefelt

För dig som har gröna fingrar

Den intresserade kan spara amaryllisen och försöka driva den i blom igen. När amaryllisen blommat över: skär av blomresterna så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats där den vattnas och gödslas fram till början av oktober då löken behöver en period av vila för att blomma om. Löken ska då hållas torrt och i en temperatur mellan 12- 15°C. Utan en kall period kommer inte amaryllisen att sätta nya blommor.

Det är dags att ta ut amaryllisen i värmen igen när du ser en knopp vilket brukar ta ca 3 månader. Risken är annars att bladen tar överhand och blomningen uteblir. Plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning som oftast infaller i januari-februari.

Kvalitet – hur ser jag det?

En amaryllis för 29.90, kan det vara något? Bästa sättet att försäkra sig om att få hem en bra amaryllis är att titta på lökens storlek samt räkna antal stänglar. Det är också viktigt att amaryllislöken är fast.

Lökens storlek

Ju större lök desto mer välmatad är den med näring och växtkraft. I regel är det så att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram. En amaryllis av hög kvalitet har en omkrets på 34-36 cm, väger ca 600g och ger oftast tre stänglar med många blommor. Amaryllisar som har en omkrets på 28-32 cm väger ca 400 gram och här kan du räkna med ca två stänglar. Ännu mindre lökar ger inte samma blomning om det inte gäller andra arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen somhar mindre lökar.

Antal stänglar

Varje stängel utvecklar i regel upp till fyra blommor så ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kommer den att bjuda på.

Välj svenskodlade

Det finns flera olika anledningar till varför det är en god idé att välja amaryllislökar som är drivna i Sverige. Vägen från växthus till konsument är kort och mindre transporter är bättre för såväl miljön som för blommorna.

En annan aspekt är att genom att stödja svenskt odling lever hantverket att odla vidare i Sverige och arbetstillfällena stannar här.

Sist men inte minst får du amaryllisar som är av hög kvalitet och som blommar längre!

Titta därför efter ursprungsmärket Från Sverige eller kvalitetsmärket Svenskt Sigill. Det garanterar att produkterna är odlade i Sverige och av hög kvalitet.

Inspirationsfilm

Blomsterfrämjandet har dukat med julens blommor på Tareq Taylors restaurang Kockeriet i Malmö och vinterns drottning står i centrum.  Här får du se smakprov på hur olika amaryllissorter kan se ut och hur du kan använda blommorna.