• Home
  • /
  • Årets Pelargon

Årets Pelargon

Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden vilket gör ”årets pelargon” till en lika fantastisk utmärkelse. Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta, användas i bakverk och det finns sorter för både ute och inne.

För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en är frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

Jury utser Årets Pelargon

I juryn för Årets Pelargon 2018 sitter Lotta Ahlvar, trendkännare och projektledare för Formex, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 35 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.

Här kan du läsa om alla sorter och sortgrupper som fått utmärkelsen!

Årets pelargon 2018

Zonalpelargon ’Picotee Pink’ – en hortensialik pelargon med magnifik färgsättning