Pelargon

Vetenskapligt namn

Pelargonium x hortorum

Familj

Geraniaceae, näveväxter

Ursprung

Kulturursprung

Färg

Vit, olika nyanser av rött, lila, orange och rosa samt tvåfärgade

Användning

För utplantering i rabatter, balkonglådor och krukor.

Beskrivning

Pelargonium - från grekiska pelargos, stork, syftar på växtens frukter med storknäbbsliknande spröt. Artnamnet hortorum - trädgårds-, från latinska hortus, trädgård

Placering

Pelargoner utomhus trivs i full sol och passar utmärkt att plantera i krukor, balkonglådor och rabatter.

Egenskaper

Pelargon är nog den populäraste utplanteringsväxten och dessutom tålig. Finns massor av sorter och blommorna kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda. Många av sorterna har en brunaktig, hästskoliknande markering på bladen. Den blommar från tidig vår till sen höst med enkla eller fyllda blommor. I butiken finns pelargonerna främst från mars till juli.

Skötsel

Jorden bör torkar upp något mellan vattningarna. Ge en svag näringslösning vid varje vattning.

Sorter

Nya sorter utvecklas kontinuerligt. Det finns sorter med enkla, halvfyllda eller fyllda blommor. En del av pelargonerna har dekorativt, brokbladigt bladverk och det finns småvuxna sorter som kallas dvärgar och miniatyrer.

Övrigt

Redan på 1600-talet fördes de första pelargonerna till Europa. Den blev snabbt populär, och människor kunde betala förmögenheter för ett exemplar. Vildväxande arter finner man huvudsakligen i Sydafrika, Madagaskar och Australien. I naturligt tillstånd växer pelargonen som en buske.

Svenskodlad

ja