Lavendel

Vetenskapligt namn

Lavandula angustifolia

Familj

Lamiaceae, plisterväxter

Ursprung

Frankrike, Italien

Färg

Nyanser av blålila, rosa, vit

Användning

För utplantering i rabatt eller kruka

Beskrivning

Lavandula kommer av latinets lavare (tvätta), lavandum (till att tvätta). Namnet är medeltida och syftar på att den användes i badet. Artnamnet angustifolia betyder smalbladig och kommer av latinets angustus (smal) och folium (blad).

Placering

Lavendel trivs på växtplatser i full sol och på väldränerade, sandiga jordar. Lavendel är egentligen en perenn men används mycket i planteringar i rabatt men även i krukor där den då får betraktas som en ettårig planta.
Plantor av lavendel kan användas som liten, låg häck i rabatter. Passar även som samplanteringsväxt i höstarrangemnag på terrasser och uteplatser.

Egenskaper

Lavendel är en halvbuske, som har smala, grågröna blad och mycket väldoftande blommor på smala stänglar. Blir 30-60 cm hög och blommar från juli till augusti. Halvutslagna blommor men även blad kan torkas.

Skötsel

Övervintrande plantor klipps tillbaks hårt på våren när risken för frost är över.

Sorter

'Alba', 'Hidcote' och 'Munstead' är vanliga sorter som lätt går att få tag på ute i butikerna.

Övrigt

Flera olika arter och hybrider odlas, främst i Sydeuropa, för att framställa olja till kosmetikaindustrin. Enligt Mabberley (1997) produceras omkring 1000 ton lavendelolja per år av kommersiella odlare.

Svenskodlad

ja