Luktärt

Vetenskapligt namn

Lathyrus odoratus

Familj

Fabaceae, ärtväxter

Ursprung

Italien, Sicilien

Färg

Rosa, röd, lavendelblå, vit, purpur och violett.

Användning

För utplantering i rabatt eller kruka

Beskrivning

Lathyrus kommer av grekiskans lathyros som användes som namn på en ärtväxt (Fabaceae) redan av Theofrastos, 300 f. Kr. Artnamnet odoratus kommer av latinets odor (doft, lukt) och betyder välluktande.

Placering

Luktärt vill ha en solig växtplats och en väldränerad jord för att komma till sin rätt. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Dvärgsorter passar utmärkt att plantera i balkonglådor och amplar.

Egenskaper

Luktärt är en ettårig, klängande växt som kan bli över två meter lång. Finns även dvärgsorter i odling. Luktärt blommar från juni till september med väldoftande blommor som sitter i långskaftade klasar, vanligen med två till fem blommor i varje klase. Blommorna är nästan fjärilslika.

Skötsel

Toppa gärna de unga plantorna så att de blir förgrenade. Mycket viktigt att putsa bort vissna blommor för fortsatt riklig blomning. De höga, klättrande sorterna behöver någon form av stöd.

Sorter

Finns många sorter. Sorterna delas in i flera utställningsklasser;
Original - äldre selektioner med små och få blommor.
Grandiflora - oftast äldre relativt småblommiga, vanligen starkt doftande selektioner.
Spencer - moderna storblommiga selektioner med oftast vågiga kronblad.

Övrigt

Luktärt är en odlad art som ibland kan påträffas förvildad. Första fynduppgift som förvildad är från Malmö, Skåne och publicerades 1933 (Hylander 1971). Arten uppges dock som odlad redan under 1700-talet.

Svenskodlad

ja