Fuchsia

Vetenskapligt namn

Fuchsia x hybrida

Familj

Onagraceae, dunörtsväxter

Ursprung

Främst från Syd- och Mellanamerika

Färg

Vit, rosa, röd, violett, purpur samt tvåfärgad

Användning

För utplantering i balkonglådor, krukor, rabatter och amplar.

Beskrivning

Fuchsia - efter Leonard Fuchs (1501 - 1566), tysk läkare och botanist.

Bakgrund

Idag odlar vi främst hybrider mellan olika arter. Växten finns i butik främst under våren då vi köper den för utplantering.

Placering

Utomhus trivs fuchsian bäst på en halvskuggig, skyddad plats. Har man den inomhus som krukväxt ska man ställa den på en ljus växtplats, till och med i full sol, dock bör den då skyddas mot den allra hetaste solen. 20°C från vår till höst.

Egenskaper

Eftersom det finns ett stort antal arter och sorter skiljer sig blommornas utseende väsentligt åt. Ofta odlas fuchsia som ettåring utomhus, men den kan också odlas som krukväxt. Inomhus angrips den emellertid lätt av olika skadedjur.

Skötsel

Fuchsian är känslig för uttorkning under växtperioden. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Övervintras helst på en ljus och frostfri plats, 5 till max. 10°C, och vattnas då mycket sparsamt. Efter vintervilan omplanteras växten och bara putsas eller beskärs hårt beroende på om man vill ha en stor planta eller en mindre. Äldre exemplar får mycket vackra stammar. Fuchsian är även trevlig att formklippa.

Sorter

Fuchsia Triphylla-Gruppen - pipfuchsia
Några vanliga sorter hos fuchsia är 'Beacon', 'Göteborgskan', 'Paula Jane','Tom Thumb' och 'Harry Gray'.

Övrigt

Fuchsia har droppformade blomknoppar som utvecklas till klockliknande enkla eller dubbla blommor i härliga färgkombinationer.

Svenskodlad

ja