Jordviva

Vetenskapligt namn

Primula vulgaris

Familj

Primulaceae, viveväxter

Ursprung

Europa, Afrika och Asien

Färg

Nyanser av röd, rosa, gul, vit eller blå samt tvåfärgade.

Användning

Används som samplanteringsväxt tillsammans med övriga vårblommande växter.

Beskrivning

Primula - ett sammandrag av frasen 'herba primula veris', vårens första ört
vulgaris - allmän, vanlig

Bakgrund

Idag känner vi till ungefär 400 olika Primula-arter varav sju förekommer vilt i Sverige. Ett flertal arter och hybrider odlas som prydnadsväxter. Vanligast är förädlade former av jordvivan.

Placering

Trivs på ljusa växtplatser men inte i full sol. Håller längre inomhus om den placeras svalt, 15°C. Planteras jordvivan i rabatt kan den övervintra och återkomma år efter år med sina söta blommor.

Egenskaper

Jordvivan bildar en bladrosett och från centrum kommer blommorna på korta stjälkar. Blir 10-15 cm hög. Är en blomvillig vårblomma som finns i affären tidigt på säsongen. Blommar i april till juni.

Skötsel

Viktigt att vattna rikligt i blomperioden, tål inte att torka ut. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Plocka bort vissna blommor.

Sorter

Finns sorter med enkla eller fyllda blommor. Vanliga blomfärger är nyanser av gult, blått, rött, rosa, vitt samt tvåfärgade.

Övrigt

Pluggplantor dras upp från frön av småplantsproducenter som sedan säljer dessa vidare. Hos nästa odlare planteras pluggplantorna om och ställs svalt. När plantorna vuxit sig större glesas de för att möjliggöra luftcirkulation och för att ge plantorna mer utrymme att växa på. Därefter får plantorna fortsätta att växa och utvecklas tills de bildar knoppar. De är då färdiga för försäljning.

Svenskodlad

ja