Alunrot

Vetenskapligt namn

Heuchera

Familj

Saxifragaceae, stenbräckeväxter

Ursprung

Kulturursprung

Färg

Vit, rosa

Användning

För utplantering i rabatter, balkonglådor och krukor.

Beskrivning

Heuchera är uppkallad efter Johann Heinrich von Heucher, professor och botanist i Tyskland på 1700-talet.

Placering

Heuchera är en perenn som passar att planteras i rabatt eller i samplanterade höstkrukor. Har störst chans att övervintra planterad i rabatt. Heuchera trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen.

Egenskaper

Heuchera används för sitt fina bladverks skull, blommorna, om de finns, kommer här i andra hand. Plantorna har ett ganska runt växtsätt och storleken på bladrosetten kan variera mellan jättar på 1 m till små, knappt 20 cm i diameter. Bladrosetternas höjd kan också variera från knappa 10 cm till dryga halvmetern.
Heuchera skapar fina kontraster från vår till höst med sitt dekorativa bladverk. Bladen finns i nyanser av grönt, purpur och brons med olika marmoreringar. Blommorna är små, skira och klocklika och kommer under juni till september på stänglar som höjer sig över bladverket.

Skötsel

Jorden bör vara näringsrik och hållas lätt fuktig. Heuchera behöver planteras om med några års mellanrum då plantorna gärna höjer sig och "kliver upp" från rabatten.

Sorter

Finns otroligt många namnsorter i odling. 'Can Can', 'Chocolate Ruffles', 'Fireworks', 'Obsidian', 'Rachel' och 'Velvet Night' är några få exempel.