Hebe

Vetenskapligt namn

Hebe ssp

Familj

Plantaginaceae, grobladsväxter

Användning

För utplantering i rabatt eller kruka

Placering

Hebe är vackra gröna plantor som passar för utplantering i urnor, balkonglådor och i krukan vid ytterdörren på hösten. Hebe är väldigt lättplacerade eftersom de trivs i alla lägen. Hebe gör sig fint tillsammans med säsongens växter som cyklamen, ljung och prydnadskål. Det är också fint att bara sätta en mängd olika hebe tillsammans, man får då en spännande grön struktur, som kan hålla sig fin hela vintern om man har tur.
Ett annat mycket bra användningsområde för hebe är när man har någon kruka med sommarblommor som fortfarande till största del är fin, men där någon växt chanserat. Eftersom hebe i stort sett passar till allting kan den stickas in där man har ett "hål" i planteringen.

Egenskaper

Det finns en mängd olika sorters hebe som alla främst används för sina vackra blads skull. Hebe har små städsegröna blad och det finns en uppsjö av olika sorter med olika färger på bladen. Hebe används främst i sensommar och höstplanteringar tack vare att de har så vackra och tåliga blad som ger fin struktur långt in på hösten.

Skötsel

Hebe är anspråkslösa växter, men de får inte torka ut. Nyinköpta plantor ska vattnas ordentligt och sedan ska de helst inte torka ut. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Hebe får i stora delar av landet betraktas som ettårig, men vill man försöka övervintra den kan plantorna täckas med granris eller ett isolerande lager löv när frosten kommer, speciellt barfrosten. Det förhindrar att plantorna torkar ut och förbättrar deras möjligheter att övervintra.

Sorter

Det finns många olika sorters hebe i handeln, men de säljs normalt inte under sortnamn utan som hebemix.

Övrigt

I handeln på hösten säljs också buskveronika som på latin heter Hebe x andersonii. Buskveronikan har små blommor som sitter samlade i små stånd. Blomfärgerna är vit, lila, blå och rosa, och de blommar i regel på sensommaren. Övervintrar i regel inte men håller sig fin länge efter frostens ankomst.

Svenskodlad

ja