Toffelblomma

Vetenskapligt namn

Calceolaria x speciosa

Familj

Scrophulariaceae, lejongapsväxter

Ursprung

Kulturursprung

Färg

Gul, brons, roströd

Användning

För utplantering i rabatt eller kruka

Beskrivning

Calceolaria betyder toffel.

Bakgrund

Ursprungligen härstammar toffelblomman från Syd- och Mellanamerika men de sorter vi odlar idag är korsningar där de bästa egenskaperna har tagits till vara. Vildväxande återfinner man toffelblomman i bergstrakter där den lever på marken under buskar och träd utan att nås av solens strålar.

Placering

Toffelblomman är en växt för utebruk, även om många betraktar den som en inneväxt. Det går även att ha toffelblomman som krukväxt inomhus, men då har den en begränsad hållbarhet. Utomhus är den däremot mycket tålig och klarar både lätt frost och regn utan problem. Den ska placeras ljust men helst inte direkt i söder, en plats med vandrande skugga är utmärkt.
Toffelblomman är fin tillsammans med andra tidiga sommarblommor som penséer, ranunkler och alunrot.

Egenskaper

Toffelblomman växter upprätt med örtartade grenar och stjälkar. Bladen är friskt gröna, stora och mjuka. Blommorna, som är i gula och röda färgtoner, kommer i glesa samlingar på stänglar över bladen. De lite längre stänglarna ger ett mycket skirt och luftigt utseende.

Skötsel

Inomhus håller blommorna längst om toffelblomman kan stå svalt, 15-18°C.
Jorden ska hållas lätt fuktig och bör aldrig torka ur. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Övervattna inte, utan känn alltid efter att jorden inte är för blöt. Klipp bort vissna blommor för rikare blomning.

Sorter

Toffelblomma, Calceolaria x speciosa Calynopsis-Serien, finns i fyra olika färgvarianter.

Övrigt

Toffelblomman är en iögonfallande färgklick som är utmärkt för utomhuskrukorna. Försäljningsperioden är från början av mars till april och toffelblomman är en perfekt glädjespridare till påsk.

Svenskodlad

ja