Pensé

Vetenskapligt namn

Viola x wittrockiana

Familj

Violaceae, violväxter

Ursprung

Kulturursprung

Färg

Nyanser av gul, rosa, röd, blå, lila, vinröd, vit samt flerfärgade.

Användning

Penséer används som en av de första vårblommorna i rabatter, balkonglådor och krukor. Den passar i alla typer av samplanteringar och är mycket bra som kantväxt.

Beskrivning

Viola anses vara besläktat med grekiskans ion (äldre vion). Namnet ska syfta på att Zeus skapade violen för att mata sin älskade Io som han förvandlat till en ko.
Artnamnet wittrockiana efter svenske botanisten Veit Brecher Wittrock (1839-1913)

Bakgrund

Penséer är hybrider av olika Viola med skiftande ursprung. Egentligen är den en tvåårig växt men den används som ettårig.

Placering

Kan placeras i de flesta lägen, från sol till halvskugga, men den trivs inte i torka.

Egenskaper

Pensé är en av vårens första utplanteringsväxter. De klarar av lätt frost och även en temperatur ner till ca -5°C. De kan sloka något, men reser sig snabbt igen när temperaturen stiger. Växten blir 15 - 25 cm hög och blommar från början av mars till maj-juni. Blommorna finns i en mängd olika färger, även flerfärgade, och storlekar. Finns sorter som har upp till 8 cm stora blommor. Tack vare det stora utbudet av sorter finns det penséer för allas smaker.

Skötsel

Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Putsa bort vissna blommor så förlängs blomningen.

Sorter

Det finns ett mycket stort utbud av sorter och det kommer ständigt nya.

Övrigt

År 1812 lanserade Lady Mary Elizabeth Bennet (1785-1861) sina penséer till trädgårdsvärlden och 1813 började Mr Lee, en välkänd trädgårdsmästare, också odla penséer. Andra trädgårdsmästare följde Lees exempel, och pensé blev snart en favorit bland allmänheten.

Svenskodlad

ja