Sammetstagetes

Vetenskapligt namn

Tagetes patula

Familj

Asteraceae, asterväxter

Ursprung

Mexico, Central- och Mellanamerika

Färg

Nyanser av gult, orange, roströd, krämvitt samt tvåfärgade.

Användning

Tagetes passar bra i rabatter, planteringslådor och krukor, men vissa sorter passar även till snitt. Ett enkelt men effektfullt blickfång är ett hav av tagetes i flera olika nyanser planterade tillsammans.

Beskrivning

Tagetes - efter dem etruskiska guden Tagetis.
erecta - upprätt.
patula - allmän.
tenuifolia - småbladig.

Placering

Placeras i soligt till halvskuggigt läge. Tagetes är en tacksam utplanteringsväxt som passar bra i rabatter, planteringslådor och krukor. Vissa sorter passar även bra till snitt. Ett enkelt men effektfullt blickfång är ett hav av tagetes i flera olika nyanser planterade tillsammans. Tagetes lyser upp i trädgården och är väldigt vacker i grönsakslandet tillsammans med speciellt kålväxter.

Egenskaper

Ettårig utplanteringsväxt som blommar från maj/juni och fram tills frosten kommer.
Tagetes är en frisk och pålitlig utplanteringsväxt som sällan angrips av parasiter, undantaget är sniglar som gillar tagetes.

Skötsel

Vill ha näringsrik, mullrik jord. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. För riklig blomning ska vissna blommor plockas bort efterhand.

Sorter

Det finns många sorter och variationerna är stora både vad gäller utseende på plantor och blommor och storlek. Det finns enkla, fyllda och halvfyllda sorter och de kan bli från 15 till 75 cm höga.

Övrigt

Blommornas fägring sägs enligt sägnen vara vittne på den etruskiske guden Tagetis skönhet.

Svenskodlad

ja