Solros

Vetenskapligt namn

Helianthus annuus

Familj

Asteraceae, asterväxter

Ursprung

Nordamerika

Färg

Gul, mahogny, lime, creme, orange och aprikos

Användning

För utplantering i rabatt eller kruka

Beskrivning

Helianthus betyder solblomma och kommer av grekiskans helios (sol) och anthos (blomma). Artnamnet annuus kommer av latinets annus (år) och betyder ettårig.

Bakgrund

Vi förknippar gärna solros som högrest. Men numera finns det även lägre sorter i odling och dessa passar bättre att ha i krukor.

Placering

Solros trivs bäst på ljusa växtplatser, gärna i full sol.

Egenskaper

Somrig utplanteringsväxt, som kan bli från 40 cm och uppåt beroende på sort. Blommar med enkla, dubbla eller fyllda blommor från juli till september.

Skötsel

Vill ha en näringsrik och väldränerad jord som hålls jämnt fuktig. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. På hösten kan de vissna blommorna få sitta kvar. Fröna som mognar fram blir till föda för småfåglarna.

Sorter

Finns många olika sorter i odling och som frö att så själv.
Högväxta enkelblommiga sorter hör till 'Giganteus-Gruppen', sorter med fyllda korgar till 'Ligulosus-Gruppen', lågväxta enkelblommiga sorter till 'Nanus-Gruppen' och de med rödaktiga strålblommor 'Purpureus-Gruppen'.

Övrigt

Blomkorgarna är, liksom själva solrosen, ofta mycket stora, ända upp till tre decimeter breda och sitter ensamma, ofta lutande, i stjälktopparna.

Svenskodlad

ja