Hänglobelia

Vetenskapligt namn

Lobelia erinus

Familj

Campanulaceae, klockväxter

Ursprung

Sydafrika

Färg

Nyanser av blått, rosa samt vita och tvåfärgade

Användning

För utplantering i balkonglådor, krukor, rabatter och amplar.

Beskrivning

Lobelia är uppkallat efter den holländske botanisten Matthias Lobelius (1538-1616). Artnamnet erinus kommer av det namn som Dioscorides använde för en planta som liknar basilika.

Placering

Hänglobelia trivs i sol till halvskugga.

Egenskaper

Sticklingsförökad hänglobelia blir inte så hög, ungefär 25 cm, men får rankor som blir 50-60cm långa. Fröförökade hänglobelior blir 5-10 cm höga och får rankor som är kring 15 cm långa.
Båda bildar plantor med god förgrening som har ett vackert hängande växtsätt. Plantorna blir utmärkta i amplar och balkonglådor eller som kantväxt i krukor där den kan få hänga ner fritt över kanten. Sticklingsförökad hänglobelia är mycket blomvillig och ger mycket kraftigare och tåligare plantor än den fröförökade. Blommorna hos hänglobelia finns i många olika blå nyanser med eller utan inslag av vitt, liksom färger i rosa till purpur samt helt vita. Blommorna är många till antalet och små till storleken. Blommar från maj till september. Vissna blommor faller själv av och växten behöver därför inte putsas.

Skötsel

Trivs i blomsterjord av god kvalité som vid jämn fuktighet. Ge en svag näringslösning vid varje vattning.

Sorter

Av de sticklingsförökade är 'Richardii' den absolut vanligaste sorten. Sorten 'Saphir' och sorter inom Regatta-Serien är vanliga vad gäller fröförökad hänglobelia.

Övrigt

Lobelia är ett släkte av blommande växter som består av ca 400 arter.

Svenskodlad

ja