Azalea skapar bättre inomhusluft

Azaleor är inte bara otroligt eleganta och  formstarka växter som skapar karaktär. Förutom ett vacker yttre har de även förmågan att förbättra inomhusluften! Tack vare sin luftfuktande förmåga är azalean ypperliga att använda för att förbättra luften i torra inomhusmiljöer. Nu till advent använder vi de så kallade Vogelsorterna, som finns i ett tiotal färger. Den vita ’Madame Troch’ är den klart populäraste både i inredning och som gå-bort-present. Madame Troch har kritvita fyllda blommor som utgör en tjusig kontrast till det mörka bladverket.

Lyckas med azalea

Att lyckas med azaleor är inte svårt, förutsatt att du vet hur du ska göra. Maria Lundgren på Arvidssons i Fjärås är en av Sveriges duktiga azaleaodlare och hon delar med sig av sin kunskap. Följer du hennes råd kommer din azalea att belöna dig med riklig blomning under lång tid!

Placering: i fönster eller en bit in i rummet. Fint på fönsterbrädan, köksbordet, vid skrivbordet och på ett sidebord. En knoppig azalea vill ha ljusare placering än en blommande.

Vattning: lite vatten varje dag är optimalt. Enklast är att hälla ca 1 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Kontrollera att växten inte står i vatten.

Förr odlades azaleor i terrakottakrukor och då rekommenderades att krukan skulle sänkas ner i vatten. Med dagens odlingssystem i plastkrukor är detta inte längre att rekommendera eftersom jorden då lätt blir för våt.

Näringingen näring behöver tillsättas under blomningstiden eftersom allt azalean behöver redan finns i knopparna.

 

azalea modern
Julfönster
Azaleabåge
azalea i sovrummet
Azalea
Azalea i köket

Azalea finns i många olika former och färgnyanser. De små storlekarna gör sig ypperligt i dukningar och på små ytor, medan de större exemplaren på stam och båge skapar intressanta blickfång och fyller på höjden. Foto: Lina Arvidsson, Minna Mercke Schmidt, Anna Skoog och Anna Ramstedt.

 

hnzvz6hboq4rvayy9x88
azalea
Azalea på stam

Azalea i olika vita nyanser är både klassiskt och modernt. De passar ypperligt att placera ut tillsammans med andra julblommor som amaryllis, hyacinter och julstjärnor. Foto: Anna Skoog

Mer om azalea kan du läsa här!