Hur gör jag en fin balkonglåda?Pelargon på balkongen

Hur gör jag en fin balkonglåda?

Ibland ser man sådana där härliga bilder från Österrike med prunkande balkonger  och pelargon-planteringar som fullständigt tar andan ur en.  Eller inredda balkonger i glansiga inredningstidningar som ser ut som oaser. Alla har vi inte förutsättningarna att skapa det på våra egna balkonger, men en härligt plantering kan de allra flesta lyckas med. Tillsammans med en liten pall eller stol kan det bli just din favoritplats i vår och sommar. Här ger vi dig tipsen som gör att du lyckas med en frodig balkonglåda. A och O är att volymen på balkonglådan är nog stor, så finns inte möjlighet för det, är ett alternativ att istället köpa ett kärl eller snickra ihop en låda att ställa på golvet.

Gör så här:

 • Välj en balkonglåda med rejäl volym. Helst ska den vara 20 cm hög och 20 cm djup, oavsett längd. Det här är det allra viktigaste för att resultatet ska bli bra!
 • Välj en jord av hög kvalitet och fyll balkonglådan med jord.
 • Köp växter som fungerar utomhus. Vattna upp växterna ordentligt och ta sedan ut dem ur plastkrukan som de står i. Klipp av och ta bort plastkragen om de har det.
 • Gör små planteringshål till växterna och ställ ner dem i balkonglådan. Tryck till jorden lätt och se till att jorden kommer på samma nivå som när växten stod i kruka.
 • Låt det finnas lite plats mellan växterna då de växter under sommaren.
 • Vattna balkonglådan ordentligt.
 • De flesta sommarblommor blommar rikligast i soliga lägen men det finns även sorter som fungerar fint i skugga.
 • Vattna dina sommarblommor regelbundet. Känn gärna med fingret hur jorden känns. Känns den torr  är det läge att vattna! Varma och soliga sommardagar kan balkonglådan behöva att vattnas varje dag.
 • Tillsätt regelbundet näring eftersom sommarblommorna behöver det för att orka blomma hela säsongen.
 • Är du bortrest kan du ta en tom petflaska och fylla den med vatten. Tryck ner den upp och ner en bit ner i jorden och vattnet kommer långsamt att sippra ut ut flaskan.
 • Glöm inte att njuta!

Hur gör jag en fin balkonglåda? I den här filmen visar vi hur du ska göra för att lyckas: https://youtu.be/m50ahVVPkLE

Vilket läge har din balkong?

Har du en balkong i väster- eller öster läge fungerar de flesta växter bra, men om du har en balkong med väldigt mycket sol eller skugga är det viktigare att välja växter som passar. Här kan du läsa om alla olika utplanteringsväxter och deras behov.

Väldigt soligt läge

Pelargon
Tvillingsporre
Rosenskära
Marguerit
Kryddor som rosmarin, timjan och lagerblad

Skuggigt läge

Blomstertobak
Fuchsia
Begonia
Flitiga lisa/Lyckliga lotta
Bladväxter som funkia, ormbunkar och murgröna

Pelargon-balkong-2017
Balkong med hortensia
balkongblom115
2017-Pelargon-balkonglada2

Det viktigaste för att lyckas med sin balkongplantering är att välja en balkonglåda med stor volym samt se till att växterna får ordentligt med vatten och näring. Många av de balkonglådor som säljs i butikerna är alldeles för små för att resultatet ska bli bra.