Starta våren på fönsterbrädan!

Starta våren på fönsterkarmen!

Efter en lång och mörk vinter längtar vi efter blomsterglädje igen! Hortensia, primula och engelsk pelargon är tre favoriter som kommer tidigt i handeln och som vi gärna tjuvstartar våren med inomhus. Välj de svenskodlade sorterna i säsong och stöd dina lokala odlare.

Härliga Hortensia

Fluffiga och förföriska, färgstarka och omfångsrika, ja en hortensia vet hur man tar för sig i fönsterkarmen. De härliga blombollarna finns nu på våren i vitt, rosa och blått och hortensian kan med fördel planteras ut i kruka när det blir lite varmare. Om plantan producerar många blommor kan man använda dem i arrangemang på middagsbordet tillsammans med andra växter eller varför inte till en fin krans! Blommorna är även superfina som torkade, klipp av blomstängeln när blommorna precis slagit ut och häng dem upp och ner på ett varmt, torrt och mörkt ställe.

Håll hortensians jord fuktig genom att vattna flera gånger i veckan. Blanda i blomsternäring i vattnet några gånger per månad.

Prima Primula

Namnet Primula betyder vårens första ört och är en av våra tidigaste blommande krukväxter som finns i många olika färger och former. Jordvivan är den vanligaste primulan och är lägre än släktingen fönstervivan som är något högre med lite större blommor.

Primulan vill stå ljust och gärna i ett lite svalare fönster. Ovanför ett element eller i direkt sol blommar den över snabbare. Håll jorden fuktig och vattna några gånger i veckan, beroende på placering. Nyp av vissna blommor och gödselvattna med blomsternäring varannan vecka. När primulan slutat att blomma och frostrisken är över kan man prova att plantera ut den i rabatten.

Pigga Pelargon

Några av årets första pelargoner är de engelska pelargonerna som du känner igen på de stora blomklasarna som både kan vara enkla och dubbla. Kronbladen är ibland vågiga, fransiga eller krusiga. Bladfärgerna finns i flera dekorativa nyanser av grönt och blommorna i olika varianter av rosa och rött, många är flerfärgade.

De engelska pelargonerna vill ha mycket ljus och vatten men låt jorden torka upp mellan vattningarna. När blomningen är över liksom frostrisken vill de engelska pelargonerna gärna flytta ut under sommaren. Gödselvattna varannan vecka och nyp av vissna blommor.

Vinter ute, vår inne. Plantera gärna flera olika sorters primula! Lägg märke till till de flerfärgade sorterna som ger extra mycket vårglädje. Kombinera gärna med lökväxter som pärlhyacinter och tulpaner och när frostrisken är över kan du plantera ut hela gänget i trädgården. Foto: Åsa Myrberg @atmycasa

Pigg med primula! Visst blir man glad av primulan Tiara Appleblossoms härliga blommor. Plantera gärna flera stycken av samma sort i en större kruka. Foto: Syngenta

Hortensia och muhlenbeckia är fina tillsammans, båda kan flytta ut när frostrisken är över. Foto. Minna Mercke Schmidt

Olika nyanser av lila primula blir ett fint blickfång på bordet i vår. Lila är ju dessutom årets färg! Terrakottakrukor med patina ger en härlig trädgårdskänsla inomhus. Foto: Åsa Myrberg

Låt engelska pelargoner sätta färg i fönstret bland dina gröna krukväxter. Foto: Pelargonium for Europe