Krickelin lär sig om tulpanodling

Kristin Lagerqvist, Krickelin, driver en av Sveriges största livsstils- och inredningsbloggar. I samarbete med Blomsterfrämjandet har hon besökt två tulpanodlare för att lära sig mer om tulpanodling och sprida kunskapen vidare till sina följare. Kristin har besökt Lennartssons Handelsträdgård och Förstbergs Handelsträdgård som båda två ligger på västkusten inte långt från Varberg. Med förtjusning har hon lärt sig om hur odling går till och på sin blogg berättar hon om hantverket och visar mängder av bilder från odlingen.

Här kommer ett litet smakprov.

Krickelin_6
Krickelin_5
Krickelin_2

Vet du att det går att odla tulpaner i både jord och vatten? 🌷

Tina och Bengt på Lennartssons Handelsträdgård odlar alla sina tulpaner i vatten medan Arne och Folke odlar sina i jord. Totalt odlar svenska trädgårdsmästare ca 160 miljoner tulpaner i Sverige, från Malmö i söder till Sundsvall i norr.

 

klickelin_7
Krickelin_3
Krickelin_4
krickelin_8
När lökarna kommer under hösten planterar odlarna dem i backar. Sedan ställer de dem mörkt och svalt för att de ska få sin vintervila. Man kan säga att man lurar lökarna att tro att det är vinter. Efter 14-20 veckor tar odlarna in lökarna till växthusen för att de med hjälp av ljus och värme ska få växa upp till ståtliga tulpaner. Mycket av arbetet med tulpaner sker för hand, bland annat att plocka och packa dem. När tulpanerna har buntats lastas de på cc-vagnar för att åka vidare ut till butikerna. Svenska tulpaner känner man igen på att de är märkta med Från Sverige.
Läs mer om hur odlingen går till och vad det är för skillnad på de tulpaner som odlarna driver traditionellt i jord respektive de som de driver på vatten på Krickelins blogg här
Tack Kristin för ett härligt reportage!