• Home
  • /
  • Inspiration
  • /
  • Prinsesspelargonen Estelle och andra tidiga pelargoner

Prinsesspelargonen Estelle och andra tidiga pelargoner


När frostrisken är över kan man flytta ut Estelle i trädgården eller på balkongen. Foto: Hörnhems

 


Blombladen går i nyanser av lingon med mjölk. Foto: Lina Arvidsson

 


Pelargoner trivs bra i lerkrukor som andas. Foto: Lina Arvidsson

 


Frank Headley, en dekorativ bladpelargon. Foto Hörnhems

 


En tidig doftpelargon skapar fin stämning i köket. Foto: Pelargonium for Europe

 


Doktor Westerlunds sprider en härlig atmosfär i sovrummet tillsammans med andra krukväxtkompisar. Foto: Lina Arvidsson

Blomsterboosta köksfönstret med prinsesspelargonen `Estelle` och andra tidiga pelargoner!

Lite kunglig glans hemma på fönsterbrädan är trevligt så här på vårkanten! Pelargonen Estelle i ljuva pasteller är framtagen av de svenska odlarna Hörnhems i Kristianstad och har fått sitt namn efter prinsessan och började säljas i samband med hennes födelsedag. De söta små rosa knopparna slår ut och blommar i toner av mjölk och lingon. Floret liknar körsbärs- och mandelträdens sagolika blommor och för tankarna till soliga dagar med ljumma vindar och en kopp kaffe på trappen. Estelle har även dekorativa blad och ett buskigt och friskt växtsätt. En pelargon som dessutom är tålig för väder och vind.

Även om Estelle är en tidig sort fortsätter hon att blomma om man gödselvattnar regelbundet och nyper bort vissna blommor. Estelle trivs också utomhus när frostrisken är över. Håll koll på rötterna och plantera gärna om när de börjar trängas i krukan. Välj en rejäl kruka så att rötterna kan utvecklas och frodas. I en för liten kruka torkar plantan ut fort. Använd gärna en planteringsjord av hög kvalitet, det finns till och med jord som är framtagna för pelargoner!

Fler svenskodlade sorter som passar extra bra tidigt på fönsterbrädan är:

Frank Headly och Madame Salleron är två bladpelargoner med mycket dekorativa bladverk vilket gör att man gärna har dem i fönsterkarmen även innan de blommar. Frank Headly har aprikosa blommor och Madame Salleron små rosa.

Doftpelargonen Doktor Westerlunds är mångas favorit! Kanske för att den är tålig och har ett vackert bladverk som doftar gott vid beröring!

En annan fin pelargon vi gärna rekommenderar är den engelska pelargonen Jeanette, med tvåfärgade blommor i olika nyanser av rosa och lila.

Två andra fina tips på pelargoner är:

Guido – är en färgstark pelargon med vackra, mörka blomstjälkar.

Candy Rose with blotch, rosa blommor med sting och med ett ljust öga i mitten.

Mer om pelargoner

Zonalpelargon: Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon. De passar bäst för placering på fönsterbrädan, i uterum och växthus samt ute, helst skyddade mot regn.

Hängpelargon: Hängpelargon har ett hängande växtsätt och passar till amplar, krukor och balkonglådor utomhus. Klarar regn bra, men passar inte att använda inne.

Interspecifika: Interspecifika är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon. De kan användas både till balkonglådor, krukor och i rabatter och blommar oavsett om sommaren är solig och varm eller regnig och kall. Lämpar sig bäst utomhus.

Brokbladiga sorter: Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull och kan användas både ute och inne.

Engelsk pelargon: Tidig pelargon som passar inne på fönsterbrädan redan i februari. Kan flyttas ut när risken för frost är över.

Doftpelargoner: Pelargoner med blad som doftar ljuvligt, använd både ute och inne.