trender 2020

Trender 2020

Stefan Nilsson är en av Sveriges mest anlitade trendsexperter. När han inte syns i rutan är han ständigt på resande fot och spanar efter nya företeelser inom inredning, design, mode och mat. Trender kan enligt Stefan låta ganska ytligt, och vem bestämmer egentligen vad som är inne och var som är ute? Vem som är töntig och vem som är cool? Visst kan trender handla om ifall vi bakar surdegsbröd eller dricker kombucha, men enligt Stefan handlar det egentligen mer om vad vi tycker är viktigt.

Enligt Stefan Nilsson kan vi förvänta oss detta av 2020:

Efter år av pessimism återvänder det glada 20-talet och det är åter legitimt att vara glad! Vi väljer bort ensamhet och lindrar klimatångest och stress med roliga aktiviteter, färg och gemenskap.

Vidare väljer vi att konsumera allt mindre,  och för att vi överhuvudtaget ska konsumera en vara kräver vi att den är:

  • Äkta
  • Lokalt producerad
  • Klimatsmart
  • Har en spännande historia

Upplevelser ersätter konsumtion

Enligt Stefan står vi inför ett paradigmskifte, nu är inte längre shopping en identitetsmarkör. Istället blir det en identitetsmarkör att inte shoppa. Som exempel kan nämnas New York – vem åker dit utan att besöka High Line? Parker är inne, och av dem vill vi ha fler. Att odla och omge sig av växter ligger i tiden. Förutsatt såklart att det är bra växter, med en bra historia, helst också odlade runt hörnet på ett hållbart vis.

Även materialen är hållbara och gärna komposterbara. Istället för stickmassa använder vi hönsnät och blåbärsris. Att hitta alternativ till plast är inte lätt, men många olika försök pågår. Kokoskrukor och andra recirkulerbara alternativ testas efter hand.

Vi vill vara glada tillsammans, så istället för att shoppa hittar vi på saker. Många nya matställen är förknippade med en aktivitet eller upplevelse, det kan vara en bar som har bowlingbana, ett café med katter eller kök där gästerna själva lagar maten.

Applicerat på en trädgård kan det vara ett garden center där besökarna själva hämtar gödsel från djuren, plockar sina tulpaner eller tar sina egna sticklingar.

Att odla tillsammans på innergården, starta en trädgårdsklubb eller åka på trädgårdsresor är andra exempel.

Färger

Dagens mode är enligt Stefan spretigt. Det finns flera olika strömningar, och någon årets färg existerar inte, men några färger som vi kan förvänta oss mer av 2020 är:

Blåa toner. Under året kommer vi att se många blåa nyanser och även Pantone har utsett årets färg till Classic Blue

Orange och mintgrönt. Flera av de inredningstrender som Stefan ser innehåller mintgröna och orange toner.

Gult. Färgen signalerar glädje, men också energi, förändring och aktivism.  2020 är det rätt att vara glad och vi vill gärna ha mer positiv energi. Vantar med glada smileys på och andra humoristiska element lär vi få se en hel del av.

Neon och punk. Inredning andas 70-tal och varma toner blir vanligare. Även 80-talet märks, med neon och pastellfärger. Vi ser gerberan på snitt komma tillbaka. Med ett litet annorlunda utseende och i andra färger. Slutet av 80-talets stora vernissage och solitärblomma. Anthurium på snitt blandas med tulpaner och med växter med exotiskt utseende. Det blandas spretigt och hejvilt. Här kan vi även se tuppkammen passa in tillsammans med rävsvans från trädgården. Allt för att sticka ut och skapa atttityd.

Växtval

 

Blomsterfrämjandet_HannaWendelbo_high-32 (2)
pensé_Minna_Mercke_Schmidt
trender 2020
hortensia.miljo.fotoAlexanderMahmoud

Växter i blåa toner kompletterar och förstärker årets blåa våg. Kornettblommor i klara blå toner, blåa hortensior och den personliga petunian  ’Night Sky’ är några exempel. Foto: Hanna Wendelbo, Linda Lomelino, Minna Mercke Schmidt och Alexander Mahmoud.

 

palettblad foto Linda Lomelino
Palettblad_foto_annikasnaturligating (9)
Palettblad är en av My Fäldts favoriter
spetsmossa.alunrot.darkforest.trend.fotoAnnaSkoog

Intressanta bladverk fortsätter att locka. Palettblad, begonia och alunrot är fortfarande helt rätt. Även kontraster som skapas genom oväntade kombinationer, till exempel torkade växter tillsammans med lökblommor, eller ängsblommor tillsammans med exotiska växter ligger i tiden. Foto: Linda Lomelino, Annikas Naturliga ting och Anna Skoog.

Skötselråd tulpan
487_440_midsommar_2
tulpaner till påsk
Trend 2020_Street Savage_Indoor

Mer färg. Tulpanbuketten får gärna innehålla gula tulpaner, dahliorna i starka orange och gula toner och solrosen kommer åter. Glatt och gärna gult! Foto: Blomsterfrämjandet

 

Trender 2020 PurpleSun

Stjärnöga, Osteospermum Purple Sun, är en sommarblomma som nästan är neonfärgad, en färgnyans som passar i sommar. Foto: Selecta One

 

Trend 2020_Harvesting Elements_indoor
gullranka
Reklangelbräken Minna Mercke Schmidt
2018_Geraniums_Garden_04

Grönt. Växter helar och lugnar och att välja bladväxter för att skapa lugn och kontrast till stress, digitala skärmar och buller fortsätter. Parker, takplanteringar och stora växter inomhus blir allt viktigare. Skogsbad och JOMO (Joy of missing out) ersätter shopping och  FOMO (Fear of missing out). Ampellilja, gullranka och slingrande doftrankor får fortsatt gärna rama in våra fönster och att satsa på grönt i badrummet är mer rätt än nånsin. Foto: Blomsterfrämjandet, Minna Mercke Schmidt och Pelargonium for Europe