Sofieromargerit

Duka till sommarens fester

Midsommar, dop, bröllop, födelsedagar – det finns mycket att fira! Även om sällskapen är mindre och vi håller oss utomhus finns det ingen anledning att inte göra det festligt. Här tipsar vi om tre härliga sommardukningar som passar till både vardag och fest.

Duka med buskmargerit

Somrigare utseende får man leta efter. Buskmargerit kan bli 20-80 cm hög beroende på sort och blommar från maj till oktober med prästkragelika blommor. Växtsätt är lite busigt vilket gör att du lätt kan nypa av några blommor. På försommaren finns även uppstammade exemplar till salu i butikerna. För en supersomrig plantering är buskmargerit fin att kombinera med blå lobelia och små gula husarknappar.

Det finns även en sort som heter Sofieromargerit som är mycket rikblommande och extra vild. Sorten hämtade kronprinsessan Margareta hem från England för över 100 år sedan och den pryder fortfarande Sofiero under somrarna.

SOFIEROMARGERIT
Sofieromargerit
Sofieromargerit
Sofieromargerit

Gult, blått och vitt är färgnyanser som passar till en klassisk sommardukning. Foto: Lina Arvidsson

 

Färgglatt med pelargon

Pelargon är troligtvis den populäraste krukväxten av alla i Sverige. Eftersom den både är lättskött och rikblommande passar den utmärkt att placera i kruka på bordet men också att nypa blommor av och använda till små buketter. Det är fint att blanda blommor från olika pelargoner så att roliga färgkombinationer uppstår. Den som tycker mer om det avskalade kan också hålla sig till bara en sort, och det blir genast mer stramt.

Pelargon_skål
Pelargon_duka
Pelargon_serviett
Pelargon_sittplats

Pelargoner kan användas på många olika sätt i dukningar. Foto: Pelargonium for Europe

 

Ätbat

Att duka med det man ska äta är både vackert och gott. Kryddväxter i vackra burkar, grönsaksfat med ätbara blommor och annat gott passar utmärkt på bordet. Sommarblommor och perenner kan få plats brevid.

Grillfest_Minna Mercke Schmidt
Grillfest_Minna Mercke Schmidt
Grillfest_Minna Mercke Schmidt
HotBanana

 

Kryddväxter och grönskar är inte bara gott, det är vackert också. Foto: Minna Mercke Schmidt