Midsommar

Sju sorters blommor till Midsommar

Midsommar är en av de största och mest firade högtiderna i Sverige. Firandet går långt tillbaka i tiden och kommer av ett högtidlighållande av ljuset, sommaren och växtligheten. Förr ansågs Midsommarnatten full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Även växtligheten ansågs ha magiska krafter denna natt och därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter och spå framtiden.

Ettsätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att plocka sju sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med.

Enligt traditionen skulle man plocka blommorna under tystnad och klättra över sju gärdsgårdar.

I dagens samhälle är denna tradition svår att leva upp till. Istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter på Midsommarnatten kan vi inte lova, men de har alla egenskaper som passar bra i den svenska sommaren.

Margerit, Argyranthemum frutescens

Margeriten med sina prästkragelika blommor är för många sommarblomman nummer ett. Vanligast är de vita sorterna med gul mitt, men mycket har hänt på förädlingssidan och det finns mängder av fina blomfärger. Sorterna’ Sofiero’ och ’Stor Svensk’ är klassiska margeritsorter som härstammar från plantor från 1905. Tack vare dess rikliga blomning går det utmärkt att plocka blommor till Midsommarbuketten.

SOFIEROMARGERIT

Sofieromargerit bjuder på rik blomning.

Blomstertobak, Nicotiana x sanderae

Blomstertobak är charmiga blommor som ofta bjuder på en fantastisk doft. Blomstertobak finns i många olika färger och framförallt är det de vita som doftar gott. Speciellt gott doftar blommorna på kvällen och natten. Placera därför gärna blomstertobaken nära uteplatsen så du kan njuta av dess doft. Även bin uppskattar dess doft och dras gärna till blomman.

Blomstertobak är en otroligt lättskött växt; den är vind-, tork- och vädertålig och klarar till och med lätt frost på hösten. Plocka dock gärna bort vissna blommor.

Dahlia, Dahlia

Dahlia är en gammal kulturväxt som nu är populärare är någonsin. De karaktäristiska blommorna finns i mängder av olika färgnyanser: rosa, rött, orange, lila, vitt och gult. Om trädgården blivit för grön är dahlior den perfekta lösningen, de ger energi och festkänsla. Dahlior som köps i kruka blir mellan 20 och 50 cm höga. Växtsättet är robust vilket gör att de också passar utmärkt i blomsterbuketten och ger en fin stomme till blommor med vekare stjälkar.

Pelargon, Pelargonium

Pelargoner är otroligt rikblommande. Har du flera exemplar hemma kan de räcka till både blomsterkrams och en liten bukett under kudden.

Midsommarflicka

Midsommarflicka Foto: Pelargonium for Europe

Småpetunia, Calibrachoa 

Småpetunia är en perfekt växt för alla amplar, terrass- och fönsterlådor. De små trumpetformade blommorna finns i många olika färger och bjuder på månader av överdådig blomning.  Dessutom kräver småpetunia inte mycket skötsel eftersom de är självrensande. Det är också populärt med  kombinationer, t.ex. TRIXI som består av ett antal olika färger i en och samma kruka.

Tvillingsporre, Diascia barberae

Tvillingsporre är en annan trevlig ampelväxt från Sydafrika.  Den första tiden växer den upprätt för att sedan övergår i ett mer hängande växtsätt. Tvillingsporre blir en härlig färgklick oavsett om den används i ensamplantering, hängande i en ampel eller som kantväxt. Namnet kommer av att blomman har två små sporrar på undersidan.

Lobelia, Lobelia erinus

Lobelian finns i både rosa, vita och blå nyanser. Framförallt är det den himmelsblå som många förknippar med svensk sommar då den går ton i ton med den svenska flaggan. Liksom småpetunia och tvillingsporre passar lobelian perfekt i ampel, men även i krukor, urnor eller som marktäckare i rabatten.

Midsommar

Midsommarstämning med lobelia och husarknappar.