• Home
  • /
  • Nyheter
  • /
  • Vi tipsar om nya fina småpetuniasorter
Småpetunia MiniFamous PinkTastic

Vi tipsar om nya fina småpetuniasorter

Varje år dyker det upp nya fina sorter på marknaden. Här tipsar vi om två nya småpetuniaserier som vi tycker mycket om. Dels har vi en dubbel serie som bjuder på osannolikt söta blommor, dels en serie med riktigt kompakta sorter perfekta för matbordet. Båda serierna odlas av svenska trädgårdsmästare och finns till försäljning i sommar. Hittar du inte växterna? Fråga i din lokala trädgårdsbutik och be dem att ta hem dem.

Småpetunian Double PinkTastic, Calibrachoa MiniFamous® Double PinkTastic

Småpetunian Double PinkTastic som ingår i sortgruppen Calibrachoa MiniFamous® var med och tävlade på FleuroStar, som är växternas motsvarighet till Oscarsgalan, och kammade hem högsta vinsten. Sortens främsta egenskap är den härliga färgsättningen i kombination med de fyllda blommorna. Double PinkTastic har tagit branschen med storm och intresset för att få odla sorten hos landets trädgårdsmästare har varit stort. Plantorna som drivits fram ser väldigt bra ut; de är friska, härdiga och med ett bra växtsätt.

Småpetunia MiniFamous PinkTastic
Småpetunia MiniFamous PinkTastic

Nyhetsvärde hos småpetunian Double PinkTastic är  färgsättningen i kombination med de fyllda blommorna. Foto: Blomsterfrämjandet/Selecta

Småpetunia Conga, Calibrachoa (Conga-Serien)

Conga-Serien är en innovation eftersom den öppnar för helt nya användningsområden för småpetunia. Sorterna blir nämligen väldigt kompakta och växter likt små runda bollar vilket gör dem perfekta för bordsdekorationer, där vanliga utplanteringsväxter blir alldeles för stora. Sluthöjden blir ca en tredjedel av en vanlig småpetunia och det gör att sortserien passar perfekt till matbord, cafébord och andra små ytor, som tex en liten balkong. Sorterna passar mindre bra till samplanteringar, där de lätt drunknar bland övriga växter utan planteras bäst solitärt i en snygg kruka. Det finns ca tio sorter på marknaden och de bjuder dessutom på en intensiv färgsättning, där några har ett markerat mörkt öga.

Småpetunia Conga

Småpetunia Conga är ett bra val när du har ont om plats eller vill ha en kompakt blomma på bordet. Foto: Blomsterfrämjandet/Hörnhems

Skötsel

Småpetunia trivs bäst när de placeras i sol till lätt skugga.  De vill växa i planteringskärl där rötterna får plats att utveckla sig. Riktmärket för balkonglådor är att de ska vara minst 20 x 20 cm. Småpetunia Conga kan också fungera i mindre balkonglådor eftersom växten håller sig så kompakt. Amplar och urnor är perfekta platser för småpetunior.

Välj alltid en jord av hög kvalitet. Blanda i långtidsverkande näring eller vattna med svag näringslösning under hela växtsäsongen. Håll jorden lätt fuktig och vattna inte på redan våt jord. Sörj för god dränering genom att lägga krukkross eller lekakulor i botten av planteringskärlet samt förvissa dig om att det finns hål i botten. Växter som placeras i blåsiga lägen torkar ut snabbt.

På fylldblommiga småpetunior behöver överblommade blommor plockas bort för att växten ska komma till sin rätt allra bäst.

Mer info om småpetunia hittar du HÄR.