• Home
  • /
  • Reportage
  • /
  • Vad ska jag göra med min julstjärna efter jul?
1 Wild poinsettias

Vad ska jag göra med min julstjärna efter jul?

Nu är julen över och ett nytt åt har börjat. Enligt traditionen är det Tjugondag Knut som julen dansas ut, det vill säga måndagen den 13 januari. Många städar ut julen redan innan dess. Att lägga en vårlik duk på köksbordet, köpa hem en bukett tulpaner och kanske ställa några pastellfärgade vivor på fönsterbrädan ger en helt annan känsla. Vinterljus och sval. Men de julstjärnor som fortfarande blommar så fint i fönstret, vad ska man göra med dem?

Odla vidare till bladväxt

Att slänga växter som fortfarande är fina känns inte bra, och har du köpt en lite större julstjärna av god kvalitet är ett tips att behålla den, för att med tiden få en fin bladväxt. Genom att försiktigt slå julstjärnan ur sin kruka kan du titta på rötterna.

Ju vitare rötterna är desto bättre är det, en stjärna med vissna intorkade rötter har liten chans att utvecklas väl.

Om rötterna ser bra ut och du vill behålla julstjärnan ska du ställa den i ett så ljust fönster som möjligt, helst i ett söderfönster under vintern. Vattna den regelbundet med en svag näringslösning, men se till att jorden torkar ut lite mellan vattningarna. Plantera om julstjärnan framåt vårkanten. I samband med omplanteringen ska de gamla blomställningarna skäras av. Det ger en mer välförgrenad planta.

Ha gärna handskar på dig när du toppar plantan, eftersom julstjärnans växtsaft kan vara irriterande för huden. Ibland sitter det fortfarande en liten ”påse” runt rötterna. Se till att den hamnar under jorden, då förmultnar den efter hand. Sommartid kan julstjärnan med fördel stå ute i trädgården. Vattna den med näringsberikat regnvatten.

Blir med tiden stor

En julstjärna som odlas vidare kommer med tiden att förlora sin kompakta form. Julstjärnor är av naturen mer storväxta. En liten julstjärna kommer således med tiden att bli en stor bladväxt.

Du kan lyckas med att få nya blommor till jul!

Att få julstjärnan att blomma om är lite komplicerat, men fantastiskt roligt när man lyckas. Naturligt växter den i Mexiko. När kvällen kommer tidigare och tidigare signalerar det till växten att det är dags att sätta knopp. Julstjärnan reagerar alltså på den långa nattlängden, och lite missvisande kallas det att den är en kortdagsväxt. För att den ska sätta knopp och åter få färg på högbladen i Sverige ska man skapa en miljö som är så lik julstjärnans naturliga miljö som möjligt.

Under minst 8 veckor ska natten vara 14 timmar och dagen ca 10 timmar. Det krävs ett rum som kan mörkläggas helt, tex en garderob.

Om en lampa tänds går inte knoppbildningssignalen fram och man måste börja om från början så att det blir åtta sammanhängande veckor med långa mörka nätter.

Så länge julstjärnan är relativt liten fungerar det också att ställa en papplåda eller likande över den. Lika viktigt som en mörk natt, är att det är ordentligt ljust på dagen. Lämpliga tider kan till exempel vara att ställa plantan mörkt varje kväll klockan 17 och ställa ut den i ljuset igen klockan 7 varje morgon. Behandlingen bör börja i mitten av september för att man ska få plantan att blomma till jul. Den optimala temperaturen ligger runt tjugo grader. Vattna även under den här tiden regelbundet växten med svag näringslösning.

Lycka till!

grön julstjärna_close up
1 Wild poinsettias
julstjärna_sommar
Julstjärna_julen_efter

Vad ska jag göra med min julstjärna efter jul? Vårda den och du får en härlig bladväxt, kanske till och med nya blommor nästa jul! Foto: Erika Wallin och Mark E Olson

Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) är ett marknadsföringsinitiativ grundat av de europeiska julstjärneodlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp och Syngenta, med stöd av MNP Flowers. Initiativet inleddes under 2000 med målet att främja och säkra långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SfE-aktiviteter äger för närvarande rum i 16 europeiska nationer. I Tyskland, Frankrike, Polen och Sverige subventioneras marknadsföringsinitiativet av EU inom ramen för kampanjen ”Stars Unite”.

Innehållet i detta pressmaterial återspeglar endast författarens åsikter, som är ensam ansvarig för innehållet. Europeiska kommissionen och genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks-och livsmedelsfrågor (CHAFEA) ansvarar inte för hur informationen som finns i pressmaterialet används.