Stjärnor som piggar upp i höstmörkret

Stjärnor piggar upp i höstmörkret

Oavsett om det är stjärnor i mjukt aprikos, rosa eller laxfärgade toner ger de en känsla av värme och trivsel, speciellt tillsammans med naturliga material som trä och bambu. Att omges av växter får oss att slappna av och varva ner, och växter har en lugnande effekt på humöret.

 

 

En större plantering med stjärnor i aprikos, rosa eller lax tillsammans med gröna bladväxter utgör ett fint blickfång. Både höst- och julstjärnor passar ypperligt tillsammans med gröna växter.

Höst- och julstjärnor är inte bara fantastiska krukväxter, du kan även använda dem för att skapa vackra buketter eller andra blomsterarrangemang. De färgglada stjärnorna är både fina i sig själva och tillsammans med andra snittblommor. Höst- och julstjärnor som används som snittblommor håller sig fräscha i ungefär 2 veckor om de behandlas korrekt. När du vill använda dem som snitt gör du så här: Skär av sticklingen från plantan. Doppa sedan snittytan i ca 60 grader varmt vatten ett par sekunder och sedan i kallt vatten. Det stoppar mjölksaften från att sippra ut.

 

 

I buketten ovan har stjärnor kombinerats med nejlikor, vallmokapslar, tistlar, olika prydnadsgräs samt lärkkvistar. För extra effekt har några av växterna fästs på utsidan av vasen med band.

 

 

Det här arrangemanget består av stjärnor, silverrisp, prydnadsgräs, eukalyptus, poppelgrenar och vallmokapslar.

 

 

Ett annat alternativ till klassiska krukor är kokedama. Det är dekorativa mossbollar som det växer plantor i. Idén kommer från Japan där de har blivit omåttligt populära. Komedama har även blivit omtyckta här och lämpar sig väl framförallt till plantor i lite mindre storlekar. Det är lätt att göra sin egen kokedama och det finns många instruktioner på nätet som visar hur man ska göra. Det är definitivt värt ett försök, speciellt eftersom även pyssel och kreativt arbete för många har en positiv inverkan på humöret.

Gula stjärnor signalerar glädje och optimism

 

Gult symboliserar solen och ljuset. Ljust gula höststjärnor lyser upp i hemmet och signalerar glädje och optimism. De är därför ett trevligt val för den som vill få in lite glad sinnesstämning i höstmörkret samtidigt som de går ton i ton med gula höstlöv utanför. Sorten heter Golden Glo och är helt ny i Sverige. Vita Princettia  lyser också upp fint!

Röda julstjärnor signalerar vitalitet och energi

 

Välkommen till djungeln! De röda julstjärnorna kontrasterar perfekt till de gröna väggarna och frodiga bladväxterna. Julstjärnorna lyser upp i rummet och tillför extra värme och ljus.

Röda julstjärnor är idealiska för alla som längtar efter mer energi och vitalitet, eftersom rött står för dynamik och rörelse. Och rött är inte bara rött. Det finns ett brett spektrum från ljust rött till djupaste vinrött.

 

 

Oavsett vilken färgnyans du väljer kommer växterna att lysa upp i höstmörkret. Om du inte tycker om att välja stil och nöja dig med en färgnyans, är det också underbart att blanda olika färger. Ställ en grupp med krukor tillsammans eller placera dem på en bricka. Resultatet blir garanterat upplyftande!

Höststjärnor hittar du i din handelsträdgård redan i september. I slutet av oktober/början av november börjar sedan julstjärnorna att dyka upp. I början av säsongen brukar utbudet vara som störst, så vänta inte för länge om det är någon speciell sort som du vill ha!

För fler idéer och information besök https://www.starsuniteeurope.eu/sv/

Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) är ett marknadsföringsinitiativ grundat av de europeiska julstjärneodlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp och Syngenta, med stöd av MNP Flowers. Initiativet inleddes under 2000 med målet att främja och säkra långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SfE-aktiviteter äger för närvarande rum i 22 europeiska nationer.

Alla bilder i artikeln kommer från Stars for Europe.