Fira en annorlunda jul med traditionella blommor

I år är det på många sätt en annorlunda jul. Många kommer för första gången att fira jul hemma och traditionen att samla hela släkten får pausa. Vi träffas i mindre sällskap och reser mindre. Inte heller kommer advent att vara lika full av mingel och avslutningsfester. Istället får vi mysa hemma och göra det bästa möjliga av situationen. Ett sätt att pigga upp sig är att göra det julfint hemma. En julstjärna är ett perfekt sätt att skapa julstämning och tack vare dess långa tradition som julblomma kommer den att tillföra traditionell julstämning, när mycket annat är nytt. Här ger vi lite tips och idéer hur du kan använda julstjärnor samt hur du ska sköta om din stjärna för att den ska må bra hela julen.

Välj färg och storlek efter humör och användningsområde

Det finns julstjärnor i klassiskt rött, men också i vitt, aprikos, rosa och med skiftningar på högbladen. Kort sagt, färger för alla smaker. Även storleken på julstjärnorna varierar stort. De flesta livsmedelsbutiker erbjuder standardstorlekar, men besöker du ett mer välsorterat garden center eller en blomsterbutik kan du hitta allt ifrån små minisar till riktigt stora exemplar med flera stammar och till och med uppstammade exemplar. Rent generellt är de lite större exemplaren lättare att sköta eftersom deras rotsystem är större och bättre utvecklat.

Små eller mindre storlekar är mycket användbara i olika typer av pyssel och installationer. Standardplantan gör sig ypperligt i en kruka på fönsterbrädan eller i en samplantering med flera plantor tillsammans och de större storlekarna är perfekta när det finns stora fönster och ytor att fylla.

Julstjärnor i röda nyanser är de mest klassiska och de som många förknippar allra mest med jul. Här är ett tydligt exempel på hur olika stjärnor ser ut beroende på vilken storlek de har. Tillsammans utgör de en harmonisk blandning med en uppstammad stjärna i fokus, en större storlek i en rymlig korg, standardplantor i fönstret och små minisar i kaffekopparna.

Vita julstjärnor är vackert och tidlöst. Här bildar svenskodlade julstjärnor ett litet stilleben med andra växter i gråa och vita nyanser, stämningshöjande ljusstakar och julgranspynt i taket. Genom att använda vita julstjärnor både i fönstret och på bordet kan du förstärka intrycket.

Modernt, romantiskt och mycket inbjudande blir det när julstjärnor i olika rosa nyanser ackompanjeras av kuddar i matchande färger och levande ljus. Att vira ett vackert tyg runt krukorna och knyta ett vackert band runt blir pricken över i:et.

Aprikosfärgade julstjärnor har blivit omåttligt populära och de är både moderna och skapar en varm stämning på samma gång. Passar fint till kalla svarta och grå toner.

Skötselråd

Oavsett färg eller storlek på julstjärnan, följ våra skötselråd så kommer din planta att trivas!

Så ser du att plantan är av bra kvalitet

Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt. Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I båda fallen har växten inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått. Det viktigaste av allt är att stjärnorna står väl skyddade från kyla och drag. Om julstjärnorna har stått kallt och dragigt i butiken kan det orsaka skador som, även om det inte syns i början, kan göra att julstjärnorna släpper sina blad efter hemkomsten. Glöm inte heller att slå in dem i papper om det är kallt på vägen hem.

Julstjärnor älskar värme och ljus

Ljus är livsviktigt för denna växt. En plats nära ett fönster är bra och även direkt solljus fungerar fint under vintern på våra breddgrader. Om du placerar den längre in i rummet kräver den någon form av växtbelysning. Normal rumstemperatur fungerar bra, då den ideala temperaturen ligger på 15 till 22°C. När du vädrar, se till att växten inte hamnar i kallt drag. Så länge som fönstret är öppet är det bäst att flytta din julstjärna till en säkert plats.

Vattna rätt

Julstjärnor trivs bäst när de har en jämn fuktighet i jorden. Att lyfta krukan ger dig en känsla för hur mycket fukt det är i den. Om den känns lätt, så är det dags att vattna igen. Man kan också sticka ner ett finger och känna hur jorden känns. Det är bättre att jorden är lite torr än för fuktig. Undvik att dränka din stjärna för då får inte rötterna luft och den kvävs.  Ge därför aldrig stjärnan mer vatten än vad jorden kan absorbera och häll bort överflödigt vatten från krukan eller från fatet ca en kvart efter vattning.

Det finns tyvärr ingen tumregel för vattning av julstjärnor, utan du får lära dig att känna av växten. Om luften i rummet är torr eller om växten står i närheten av ett element kan det vara nödvändigt att vattna varje dag. Vanligtvis är det tillräckligt att ta fram vattenkannan varannan eller var tredje dag. Krukans storlek spelar också en roll: små krukor behöver vattnas oftare än stora. Minijulstjärnor bör vattnas dagligen och kan gärna planteras om i en lite större kruka. Julstjärnor föredrar rumstempererat vatten, så fyll gärna vattenkannan och låt den stå framme en stund innan du vattnar.

I odling vattnas julstjärnor underifrån och om din julstjärna står i en vattentät ytterkruka går det utmärkt att vattna julstjärnan genom att hälla vatten i ytterkrukan, ca ett glas vatten till en normalstor planta. Kolla efter ca 15 minuter om det finns vatten kvar i ytterkrukan, i så fall, häll bort det överflödiga vattnet.

Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) är ett marknadsföringsinitiativ grundat av de europeiska julstjärneodlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp och Syngenta, med stöd av MNP Flowers. Initiativet inleddes under 2000 med målet att främja och säkra långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SfE-aktiviteter äger för närvarande rum i 16 europeiska nationer.

Innehållet i detta pressmaterial återspeglar endast författarens (SfE) åsikter, som är ensam ansvarig för innehållet. Europeiska kommissionen och genomförandeorganet för konsument, hälso-, jordbruks-och livsmedelsfrågor (CHAFEA) ansvarar inte för hur informationen som finns i pressmaterialet används.

Fler bra artiklar om julstjärnan

Karl Fredrik julpysslar

Juldukningar