Svenskodlad julros – vackraste växten för entrén

Frillesås Handelsträdgård utanför Varberg levererar växter av hög kvalitet och inför jul har de som en av få svenska trädgårdsmästare julros i sortimentet. Julrosen är en perenn växt och den kan användas både ute och inne.

Magnus Nilsson är trädgårdsmästare på Frillesås Handelsträdgård och han är både stolt och glad över att de har julrosen i sortimentet.

-Det som är unikt med julrosen är att den blommar utomhus även i minusgrader! Det är en fantastiskt fin växt i advent och den allra bästa växten att ha utomhus vid entrén, säger Magnus.

Olika användningsområden

Magnus berättar att julrosen trivs allra bäst ute. Växten klarar utmärkt någon minusgrad på natten och i ett uterum, på den inglasade balkongen och i orangeriet stormtrivs den. Ett kallt och dragigt fönster är också en bra plats. Magnus berättar:

-Du kan också ta in julrosen och njuta av den inomhus i värmen. Men efter några dagar inne i värmen behöver den få komma ut i kylan igen, annars blir bladen gula.

Julrosen från Frillesås Handelsträdgård är kraftig och rejäl och blommar så rikligt att man kan bryta av några blommor och sätta dem i små vaser inomhus. Det är mycket dekorativt!

I den här dukningen har Karl Fredrik Gustafsson från TV-serien Karl Fredrik på Österlen använt julrosen från Frillesås Handelsträdgård i en fantasifull dukning i sitt orangeri på Eklaholm. Foto: Emilia Ahlgren

I år är det läge för adventsfester utomhus. Här har Karl Fredrik skapat en mysig plats med julrosor, filtar och ljus, och förberett med ved till en värmande brasa. Foto: Emilia Ahlgren

Julros trivs bäst ute

Allra bäst trivs julrosen utomhus, gärna skyddad från vindar och kyla nära husväggen. Blir det vinterkallt och flera dagar under minus fem grader, då bör julrosen  plockas in när den står i en kruka.

-Efter blomningen går det utmärkt att plantera ut julrosen i trädgården. Då fortsätter växten att blomma år efter år. Det får inte vara tjäle i marken när du planerar ner den i jorden. Bor du söderut där vintrarna är milda kan du plantera julrosen redan under vintern och då är det bra att skydda plantan med lite granris tills den har acklimatiserat sig, tipsar Magnus.

Välj svenskodlade 

Svenskodlad julros från Frillesås Handelsträdgård känner du igen på den utmärkta kvalitén samt att växten är märkt med ursprungsmärkningen Från Sverige. Hittar du inte plantan i din butik, be att de tar hem den. Du får inte bara en fantastisk växt, du stöttar samtidigt svensk odling och ser till att hantverket lever vidare i Sverige.

Korta fakta om julrosor 

Vetenskapligt namn

Helleborus niger

Familj

Ranunculaceae, ranunkelväxter

Ursprung

Centrala Europa

Beskrivning

Helleborus kommer av grekiskans helleboros, vilket var ett växtnamn hos Hippokrates 400 f. Kr. Artnamnet niger betyder svart.

Skötsel

Blomningen varar längst om plantan får stå svalt. Håll plantan jämnt fuktig. Ingen näring behöver tillsättas under blomningsperioden inomhus.

Övrigt

Släktet har 21 arter.