Småpetunia MiniFamous PinkTastic

Svaren på vanliga frågor om sommarblommor

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om sommarblommor.

Volym – varför är det så viktigt?

Vilken volym det är på det kärl som sommarblomman ska växa i över sommaren bestämmer till stor del hur lyckad din plantering blir. För liten jordvolym gör det i princip omöjligt att lyckas med planteringen eftersom växternas rotsystem inte kan utvecklas vilket leder till att växten inte får tillräckligt med vatten och näring. Ju mer starkväxande sorten är desto mer utrymme behöver också rotsystemet.

För en balkonglåda är en bra riktlinje 20 cm hög x 20 cm djup x bredden. För kärl är ett bra riktmärke att det ska vara i storlek som en säck, dvs ca 40 liter.

Det låter kanske stort, men mindre kärl gör planteringarna svårskötta då jorden torkar ut väldigt snabbt.

Jord – måste jag byta jord?

Många undrar om det går att använda fjolårets jord som ofta är kvar och det går utmärkt. Ta först bort alla gamla växtrester, luckra sedan den kvarvarande jorden och fyll på med ny frisk jord och näring, till exempel hönsgödsel.

Vad ska jag göra med plastkrukor och plastkragar?

De allra flesta sommarblommor behöver planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden. Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp.

En annan vanlig fråga är vad man ska göra med den plastkrage som sitter runt en del växter.  Den ska tas bort! Enklast är att klippa sönder den först så att inte blommorna går sönder när den tas av.

Krukor och plastkragar sorteras i plastavfall.

Placera – hur viktigt är det att de står ”rätt”?

De flesta sommarblommor vill ha ett soligt och ljust läge. Det finns många sorter och för att få den optimala placeringen är det bästa att läsa på om varje enskild sort. Alla har inte möjlighet att välja den bästa placeringen, och har man till exempel bara en skuggig balkong i österläge så är det inte hela världen. De allra flesta sommarblommor fungerar utmärkt även om inte läget är perfekt. Det som främst händer är att blomningen inte blir lika riklig om de står skuggigt.

Här är några tips för lite svårare lägen.

  • I väldigt skuggiga lägen rekommenderar vi flitiga Lisa, lyckliga Lotta, begonia och fuchsia som bjuder på sagolik blomning även utan sol. Klockranka är en bra klättrare som ger volym. Även tagetes klarar skugga mycket bra.
  • I halvskugga utvecklas ageratum, begonia, bidens, dockkrage, dahlia, tvillingblomma, fuchsia, flitiga Lisa, lobelia, blomstertobak, husarknappar, tagetes, krasse och trädgårdsverbena väl.
  • Även extremt gassiga lägen kan vara svåra, men surfinia, hängpelargon och kryddväxter klarar det mesta.

Vatten – när och hur ofta?

Sommarblommor behöver rikligt med vatten för att utvecklas och blir frodiga. Känn efter med fingret i jorden hur det känns och vattna när jorden känns torr.  Många växter visar också tydligt att de vill ha vatten genom att sloka och se ledsna ut. Varma och gassiga dagar behöver man som regel vattna varje dag. Det står ofta att det allra bästa är att vattna på morgonen. Det stämmer, då hinner jorden torka upp under dagen och risken för svampangrepp är minst. Men många har inte tid att vattna på morgonen och då fungerar kvällsvattning lika bra. Enda gången det inte är så bra att vattna är mitt på dagen om det är hett och soligt eftersom då mycket av vattnet avdunstar direkt. En sval och mulen dag fungerar det ypperligt även att vattna på dagen.

Näring – behövs det?

Ja, sommarblommor behöver näring! De blommar rikligt och intensivt under en lång tid och för det krävs näring!

Vad är det för skillnad på näringslösning och långtidsverkande näring?

Blomsterfrämjandet rekommenderar alltid att regelbundet vattna sommarblommor och även krukväxter med svag näringslösning. Anledningen till rekommendationen är att det ger växten ett jämt tillflöde av näring och någon brist uppstår aldrig. Vi tror också att det är lättast att komma ihåg.

När det gäller näring finns ett alternativ till att vattna med svag näringslösning och det är långtidsverkande näring. Det är små korn av näring som löses ut efter hand när de tillsätts i jord. Många jordblandningar innehåller långtidsverkande näring och det går även att köpa och själv blanda i jorden. Då behövs initialt inte någon näringsbevattning. Det kluriga med långtidsverkande näring är att räkna ut när den tar slut och det är dags att börja vattna med svag näringslösning igen.

Måste jag plocka bort vissna blommor och blad?

Nej det måste du inte, men de flesta sommarblommor mår bättre av att bli lite putsade då och då. Dels ser växterna fräschare ut, dels gynnas ny knoppsättning och blomningen blir rikare. Dessutom håller sig blommorna friskare. Speciellt vid fuktigt och blött väder är det en fördel att ta bort vissna blommor och blad. Även så kallade självrensade blommor mår bra av att skakas av så att blombladen inte blir liggande på bladen vid regn. Det gör att gråmögel kan bildas vilket skapar fula fläckar på bladen.

2019_Geraniums_800_Care_1
2019_Geraniums_700_Burst of Colours_8
tvillingsporre
Sommarblommor Peter Carlsson

Rejäl jordvolym och jord av bra kvalitet och regelbunden vattning med svag näringslösning ger härliga sommarblomsplanteringar att njuta av långt in på hösten.  Foto: Pelargonium for Europe och Peter Carlsson.