Victoria Skoglunds vårfavoriter

Victoria Skoglunds vårfavoriter

Victoria Skoglund är träd­gårdsmästare, författare och TV-profil. Här tipsar Victoria  om sina egna personliga favoriter samt hur du lyckas med dina planteringar. Först ut är en härlig vårplantering som baseras på svenskodlade, köldtåliga och charmiga säsongsväxter. Till Victorias vårplantering passar också klassiska penséer ypperligt! Victoria Skoglunds vårfavoriter är många men vi har listat några av de som hon tycker allra bäst om:

Victoria Skoglunds vårfavoriter

Gyllenlack, Erysimum cheiri

Törel, Euphorbia ’Efanthia’

Alunrot, Heuchera ’Black Knight’

Kungsängslilja, Fritillaria meleagris

Victorias tips för att lyckas med vårplanteringen

Plantera om dina växter när du kommer hem i krukor eller lådor med tillräcklig volym. För bal­konglådor ska du räkna med minst 20×20 cm för att få ett bra resultat. Rejäla planteringskärl gör att du inte behöver vattna så ofta och att växternas rotsystem kan utvecklas väl.

Planteringskärlet ska ha dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna av. Lecakulor eller krukskärvor i botten ger extra bra dränering.

Välj en jord av hög kvali­tet för bästa resultat. Vattna regelbundet med svag näringslösning. Tänk på att krukor, amplar och lådor som står nära husväggen sällan får vatten även om det ösregnar ute.

Välj tåliga växter som klarar någon minusgrad utan att ta skada. Penséer, lökblommor och många perenner klarar kalla temperaturer bra.